Szeretetnyelv

2017.10.28

"A szeretetet mindenki másképpen fejezi ki. Mindenki szívében van szeretet, és van, aki önzőbben tudja kifejezni azt, míg mások önzetlenebbül. Előbb-utóbb mindenki megtanulja, hogy nem kaphat szeretetet másoktól anélkül, hogy saját maga nem fejezné ki a szeretetét mások iránt, és ez az adok-kapok olyan, mint a karma. Néhol igazságtalannak vagy aránytalannak tűnik, néhol nem, de hosszú távon és globális összességében nincs hiány a teljességben, vagyis korlátlan mennyiségű szeretetet adhatunk és kaphatunk is."

Az emberek öt médiumon keresztül fejezik ki leggyakrabban a szeretetüket:

Elismerő szavak: Az elismerő szavak esetében az egyik fél úgy érzi, hogy a társától érkező, magától értetődő dicséret mindennél többet jelent számára. A szavak tehát ebben az esetben többet érnek a cselekedeteknél.

Minőségi idő: Akinek a minőségi idő a legfőbb szeretetnyelve, az a rá irányuló figyelem hatására érzi leginkább azt, hogy őt igazán szeretik. Ez lehet egy beszélgetés, egy közös vacsora, vagy egy közösen eltöltött hosszú hétvége is. A kulcskifejezés az osztatlan figyelem, hiszen tévézés, olvasás, telefon nyomkodása közben nem lehet kapcsolatot építeni.

Ajándékozás: Az ajándékozás annak szimbóluma, hogy gondolunk a másikra. A szeretet látható jele. Nem szabad összekeverni azonban ezt a szeretetnyelvet az anyagiassággal, hiszen itt jelképes, apró ajándékokról, meglepetésekről van szó, az érték nem számít. Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, már az is a megbecsülés jele, ha valaki időt szakít arra, hogy megtalálja számára a megfelelő ajándékot, vagy meglepje őt.

Szívességek: Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, bármely cselekedet, amely megkönnyíti az életét , rengeteget jelent. A másik fél által elvégzett feladatok (bevásárlás, főzés, mosás, takarítás stb.) kicsiny szolgálatként foghatók fel, amelyek azonban tervezést, időt és fáradságot igényelnek.

Testi érintés: Az átölelés, simogatás, kézfogás, a kar, váll vagy az arc figyelmes megérintése a szeretet vagy törődés kifejezése lehet. Azon személy számára, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, a fizikai jelenlét és az elérhetőség a legfontosabb. Egy-egy kedves mozdulat többet mond számukra száz szónál.

Sok párkapcsolatban a kommunikáció hiánya miatt nincsen megbeszélve, hogy mi is a másik fél szeretetnyelve, de néhányan a magukét sem tudják pontosan. Ezek konfliktusokhoz, szakításokhoz, válásokhoz vezetnek, pedig az illető lehet hogy jót akar, mert az ő szeretetnyelve szerint ez a szeretet. Meg kell tanulnunk egymással értelmesen, kedvesen, világosan, szeretetteljesen kommunikálni, ha igazán fontos a másik és szeretjük. Továbbá segítségünkre lehet némi alkalmazkodás és elfogadás. Meg kell tudnunk szólalni a másik szeretetnyelvén. Ahhoz tudnám hasonlítani, ha találkozok egy olyan személlyel aki németül beszél és szerelmes leszek belé, akkor nem várom el tőle, hogy megtanulja az én nyelvemet. Hiába beszélnék hozzá az én nyelvemen, nem biztos, hogy megértené. Ha viszont igazán mélyről jön ez a szeretet irányába, akkor elfogadom, hogy ő német és megtanulok németül, mert hajt a vágy, hogy értsem minden szavát a szavak szintjén. :)