Reflux

2018.11.02

Napjainkban a mohó, rohanós, stresszes életvitel követésének egyik mellékterméke a reflux. Az állandó stressz és rohanás miatt gyakran nem figyelünk oda az étkezésére, pihenésre, test-lélek szükségleteire sem. Mint minden betegségnél így a refluxnál is a gyógyuláshoz életmód váltás szükséges. Természetesen lehet enyhíteni különböző gyógyszerekkel a tüneteket, de az ok megmarad és vissza-visszatér majd. De nézzük is mi is az a reflux és mi kell a gyógyuláshoz.

Reflux
Reflux

Normális működés esetében a szájüregből a táplálék a nyelőcsövön keresztül egy záróizom - a gyomorszáj - megnyílása után a gyomorba kerül. Az izomgyűrű alaphelyzetben zárva van, csak a lenyelt étel átengedése idejére nyílik meg, majd utána rögtön újra bezárul, ezzel akadályozva meg a gyomor savas tartalmának visszaáramlását a nyelőcsőbe. Reflux esetén ez a záróizom elégtelenül működik, így a sav visszaáramlik a nyelőcsőbe. A nyelőcső mozgásának elégtelensége miatt elhúzódik a kiürülés folyamata, így a savas gyomortartalom hosszabb időt tölt a nyelőcsőben, és izgatja annak nyálkahártyáját, ezzel égő, maró érzést okozva.

Legjellemzőbb tünete a gyomorégés, amely a felhas környékén, a szegycsont mögött keletkező fájdalom, égő érzés netán nyomásérzés. Az érzés erről a területről a mellkas, illetve nyak felé sugározhat. Leggyakrabban étkezés vagy lefekvés után egy órán belül lép fel, és akár 1-2 óráig is eltarthat. A gyomorégésre jellemző, hogy az étkezés után kis idővel kezdődik. Reflux és emésztőszervi panaszok esetén a gyomorégés mellett gyakran egyéb tünetek is jelentkeznek, amely a teljes emésztőrendszert érinthetik. Például a torokban jelentkező maró érzés vagy a savanyú íz a szájban. Előfordulhat nyelvégés, fokozott nyálképződés, böfögés, csuklás, émelygés, hányinger, korai teltségérzés és a hasi puffadás. A szájüregbe visszajutó gyomorsav fogszuvasodást és egyéb fogászati betegségeket is okozhat. A gyomortartalom visszaáramlása jellemzően gyomorsav, de sok embernél dominálhat az epés reflux. Ebben az esetben az epe nagyobb mennyisége okoz keserű szájízt, hányingert vagy zöldes színű köpetet.

Lelki oka

Gyomorégés: elutasítás, agresszió, düh, kellemetlen helyzettel való szembesülés, kedvetlenség

Amikor egy számunkra nehéz és elfogadhatatlan problémával foglalkozunk, melyet minden igyekezetünkkel meg kívánunk emészteni, étkezéskor túl sok gyomorsavunk termelődik, ami végül felfelé tör a nyelőcsövön, egyszóval "megsavanyodunk". A gyomorsav, mely a mellkas és a torok égető érzését okozza, azon törekvésünk jelképe, hogy a probléma végére járjunk, ugyanakkor világosan jelzi a kínzó zavar miatt érzett agressziónkat, dühünket is. Egyesek szinte állandó gyomorégésről panaszkodnak, ilyesmi többnyire akkor lép fel, ha már huzamosabb ideje gyűlik bennünk az agresszió, a düh, az emésztetlen probléma amit még nem tudtunk elfogadni, elengedni és újra meg újra szembesülnünk kell ezzel a kellemetlen helyzettel, melyben nem merjük magunkat megvédeni, vagy éppen nem vagyunk hajlandók levonni belőle az esetleg következtetéseket. 

Mit tehetünk?

Meg kell vizsgálnunk mi az ami dühöt, agressziót vált ki bennünk, mi az amit nem tudunk megemészteni és szép lassan meg kell emésztenünk, elfogadnunk és elengednünk a helyzetet. Lehet, hogy ez a helyzet rajtunk kívül áll, ekkor könnyebb lehet elengedni, ha elfogadjuk, hogy nem tudunk mit tenni, nem a mi dolgunk, minden ember olyan amilyen, (amennyiben egy konkrét személy miatt érzünk dühöt). Ha meg rajtunk áll, akkor is változtatnunk kell a hozzáállásunkon. Meg kell értenünk, miért is vált ki belőlünk dühöt, agressziót, miért zavar az adott szituáció. Ha még jobban stresszeljük magunk, az nem old meg semmit, csak még stresszesebbek, idegesebbek leszünk, tehát az egyetlen módszer az elengedés ami elfogadással párosul. Amint elengedtük a probléma okát, már nem fog minket zavarni ami egykor zavart.

Refluxot gyógyító ételek, gyógynövények

Ha refluxod van ezeket az ételeket vezesd be napi szinten az étrendedbe: aloe vera, avokádó, áfonya, banán, citrom, csírák, datolya, édesburgonya, édesgyökér, gyömbér, hagyma, kivi, körte, mangó, narancs, mandarin, petrezselyem piros alma, retek (este), saláta félék, sárgarépa, sütőtök.

Továbbá a népi gyógyászat szerint: a fehér akácvirág tea jó, naponta egy csészével. A fehér akác mellett hat hétig orbáncfű teát kell inni esténként lefekvés előtt, ez nyugtatja a gyomoridegeket. Az orbáncfű tea erősíti az immunrendszert, valamint az idegrendszernek is jót tesz. 6 hét után tartani kell 6 hét szünetet, majd 6 hét után ismét lehet inni. A fehér akácvirág teát közben folyamatosan, naponta lehet inni, amíg nem enyhülnek a panaszok, majd elegendő heti 1-2 alkalommal fogyasztani az esti órákban. Az akác és az orbáncfű fogyasztás között teljen el 2 óra. Aki nem ihat orbáncfű teát, helyette fogyasszon citromfű vagy levendula teákat. Ideges eredetű gyomorsav túltengésre a macskagyökér tea is hatásos lehet.

Gyógyító ételek
Gyógyító ételek