Migrénes fejfájások

2018.05.09

A fájdalmakat kísérheti a fényre, hangra és/vagy szagokra való szélsőséges érzékenység, homályos látás, fényvillanások, émelygés és/vagy hányás, akadozó beszéd, valamint szédülés, mely ájulást is okozhat. Egy migrénes roham pár órától akár pár napig is tarthat, miközben az ember nem vágyik semmi másra, csak arra, hogy egy sötét csendes szobában feküdhessen, amíg elmúlik. 

Migrént kiváltó tényezők:

Gyakran azonban nemcsak egyetlen dolog, hanem több tényező kombinációja is kiválthat migrént.

- Agyrázkódás: Traumás agysérülés, melyet általában a fejre mért erős ütés, vagy a fej és a felsőtest erőteljes rázkódása okoz. Ha az agyrázkódásod régen volt, és a migrénes tünetek csak jóval később kezdtek jelentkezni, az érzékenységet akkor is kiválthatta nálad a sérülés.

- Agyhártyagyulladás: Az agyat és a gerincvelőt körülvevő védőburok súlyos gyulladása és megduzzadása. Ezt általában vírusfertőzés okozza, de kiválthatják baktériumok és bizonyos szerek is.

- Stroke: Agyi katasztrófa, melynek során az agy egy részében gátolt lesz, vagy nagymértékben csökken a vérellátás, és ez a tápanyagok és az oxigén hiánya miatt az agysejtek halálát okozza.

- Átmeneti iszkémiás roham(TIA): Ez a stroke-nál kisebb fokú agyi oxigénhiányos állapot eredménye; annyira finoman is bekövetkezhet, hogy észre sem veszed, amikor megtörténik, mégis jelentős hatással lehet az egészségedre.

- Agyi aneurizma: Egy ér tágulata az agyban.

- Agytumor: Az agyban lévő rendellenes szövettömeg. A tumor lehet jó- és rosszindulatú.

- Agyi ciszta vagy mikro ciszta: Az agyban képződő levegővel, folyadékkal vagy egyéb anyaggal telt (általában jóindulatú) hólyag.

- Az idegek zavara vagy gátlása: Nyaki idegek alatt azt a gerincvelőből leágazó nyolc pár ideget értjük, melyek különböző testrészek irányítását segítik. Az első két nyaki ideg (C1 és C2) irányítja a fejet. Ezeknek a zavara a migrént is beleértve többféle problémát okozhat.

- EBV (Epstein-Barr vírus): Folyamatos gyulladást okoz a központi idegrendszerben. Ha az EBV bejut a bolygóidegbe, ez a begyulladt ideg is okozhat migrént.

- Övsömör: Az övsömör is okozhat gyulladást a hármas és/vagy a négyes rekeszizomidegekben, ami szintén képes arra, hogy migrénes fejfájást okozzon.

- Mikro átmeneti iszkémiás roham.

- Orrmelléküreghez köthető migrén: Az arcüreg nyálkahártyájának krónikus Streptococcus - fertőzéséből erednek.

- Ammónia áteresztés: A bélrendszer tökéletlen működése. Ha az emésztőrendszer nem működik megfelelően, a belekből ammóniagáz kerülhet a bolygóidegbe, a rekeszizomidegbe és/vagy a háromosztagú idegbe. Az ammónia átlépheti a vér agy gátat, és ily módon a központi idegrendszer bármelyik részébe bejuthat. Mivel a gáz megfosztja az idegeket a szükséges oxigéntől, azok begyulladnak.

- Alacsony elektrolit szint: Az egészség fenntartásához a testednek szüksége van egy bizonyos elektrolit szintre. Azért fontosak, mert ők tartják fent és küldik ki a testedet működtető idegi impulzusokat. Ha alacsony az elektrolit szinted, az súlyosan torzíthatja az agyi aktivitást - ez pedig megterheli a központi idegrendszert, és ezáltal migrént okozhat. A készletek feltöltéséhez a legjobb elektrolit források a friss levek és a kókuszvíz.

- A stressz mint kiváltó ok.

- Menstruációs ciklus: Ha pl. stresszel, élelmiszer - allergiákkal, nehézfémekből származó méreganyagokkal vagy vízhiánnyal viaskodik a szervezet menzesz idején.

- Alvási rendellenességek.

- Nehézfémek és egyéb környezeti kiváltó okok: Higany, alumínium, ólom, réz megülhetnek az agyban vagy egyéb szervekben.

- Allergiás reakciók.

- Front érzékenység.

Migrént kiváltó ételek:

- Tejtermékek: Nyálkaképzők, melyek nyomást gyakorolnak a nyirokrendszerre, és végezetül a központi idegrendszerre.

- Tojás: Legyengült emésztőrendszer mellet a tojás növelheti az ammónia mennyiségét, ami nagy töménységben irritálhatja a központi idegrendszert.

- Glutén: Megzavarhatja az immunrendszert és megemeli a hisztamin szintet, ami kiválthatja a migrént.

- Hús: Legyengült emésztőrendszer mellet a tömény fehérje ammóniatermelődéshez vezet, ami nagy töménységben irritálhatja a központi idegrendszert.

- Só: A kelta tengeri só és a Himalája - kősó a legjobb. Ne használj asztali sót!

- Olajok: A repce-, a kukorica-, a gyapotmag- és a pálmaolaj gyulladáskeltő hatású.

- Adalékanyagok (pl. nátrium glutamát vagy aszpartám): Neurotoxikus hatásuk van, agresszív kiváltó okok a migréneseknél.

- Alkohol: Erősen dehidratáló hatású, és a májat is károsítja.

- Csokoládé: Túlzottan élénkítő hatású és agresszívan hat a központi idegrendszerre, ezért a csokoládé olyan, mint egy migrénkeltő hatású neurotoxin. Néhányak szerint a csokoládé és a koffein egyéb formái jót tesznek a migrén esetén. Azért tapasztalták ezt, mert a koffein hatására a mellékvese adrenalinnal árasztja el a testet, ami ideiglenesen kezeli a migrént kiváltó gyulladást. Idővel azonban a koffeinnek haszontalan utóhatásai vannak.

Gyógyító élelmiszerek

Gyógyító élelmiszerek:

- Friss zeller lé, a koriander, a kendermag, a papája, a chili paprika, a fokhagyma, a gyömbér, a fodros kel, a fahéj és az alma a migrén kezelésével kapcsolatban a legjobbnak tartott élelmiszerek közé tartozik.

- Krizantémtea: A hisztamint csökkentve csillapítja az allergiás reakciókat.

- Őszi margitvirág: Segít egyensúlyban tartani a véredények tágulását migrénes rohamok és hasonló krízisek esetén.

- Acsalapu: Erősíti a bazofil sejteket (a fehérvérsejtek egy típusa) a migrénes roham idején.

- Magnézium: Csökkenti a háromosztagú idegben és a körülötte fennálló feszültséget.

- Ester - C: A C - vitamin ezen formája kivonja a hisztamint a véráramból, hogy több oxigén jusson a kérdéses területekre. Immunrendszer - erősítő hatása is van.

- Ginko biloba: A hisztamint csökkentve csillapítja az allergiás reakciókat.

- Fehér fűzfakéreg: Gyulladás- és fájdalomcsökkentő.

- Kava - kava: Csillapítja a feszült idegeket.

- Citromfű: Gyulladáscsökkentő hatású, csillapítja a központi idegrendszert. Elpusztítja a vírusokat, amelyek gyulladást okozhatnak az idegekben.

- Rozmaringlevél: Elősegíti a vérerek védelmét.

- Ribodlavin (B2 - Vitamin): Segíti az idegműködést.

- Q10 koenzim: Gyulladáscsökkentő hatású, és fokozza az idegek üzenetküldő képességét.

- Cayenne - bors: Fájdalomcsökkentő hatású, segít fent tartani a hisztamin egyensúlyt.

- Vízmelléki csukóka (Scutekkaria lateriflora): Csillapítja a feszült idegeket.

- Macskagyökér: Ellazítja a bolygóideget, és csökkenti a migrénes fájdalomhoz köthető magas vérnyomást.

- További migrént megelőző ételek: Áfonya/bogyós gyümölcsök(napi 1 marék), alma (napi 4), citrom, kajszibarack, körte, spárga, szárzeller, oregánó, rozmaring, zsálya, kakukkfű, édesgyökér, gyömbér, koriander.

Továbbás segíthet a rendszeres jóga és masszázs.