Mangó

2020.02.16

A mangó a világ egyik legnépszerűbb és táplálkozási szempontból az egyik leggazdagabb gyümölcse, amelyet gyakran a "Gyümölcsök királyának" neveznek. A mangó elképesztő forrása az A-, C-, E- és B-vitamin-komplexeknek, valamint olyan egészség-elősegítő flavonoidokat tartalmaz, mint a béta-karotin és az alfa-karotin. A mangó hatékony rákellenes étel, amelyről ismert, hogy segíthet megelőzni a tüdő-, emlő-, vastagbél-, prosztata-, vér- és száj rákot.

Nagyon előnyös a stroke, szívbetegségek, ízületi gyulladások, kognitív rendellenességek, légzőszervi betegségek és vesebetegségek megelőzésében is. A mangó hozzájárulhat az egész test lúgosításához, segítve a mérgező savak kiürülését és a test lúgos tartalmának helyreállítását. A mangó enzimekkel van feltöltve és prebiotikus táplálék, vagyis olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek stimulálják és táplálják a bélben a jó baktériumokat, ami nagyban segíti az emésztést.

Mangó
Mangó

A mangó jelentős mennyiségű B6-vitamint tartalmaz, amely elengedhetetlen a szerotonin és dopamin szintéziséhez az agyban. A piridoxin elengedhetetlen a hormonális egyensúly fenntartásához és az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a cukrok, zsírok és fehérjék lebontásához. Segíti a jobb éjszakai alvást. Egyes országokban a mangót közvetlenül a lefekvés előtt fogyasztják, mint természetes alvási segédanyagot.

A mangóról ismert, hogy jelentősebb rost-, pektin- és C-vitamin-tartalma révén csökkenti az LDL (rossz) koleszterint. A mangó kiválóan alkalmas a jó látás elősegítésére, valamint az éjszakai vakság és a szem kiszáradásának megelőzésére. Csodálatos a bőr egészségére nézve is. Belsőleg és külsőleg is felhasználható, megtisztítja az eltömődött pórusokat és természetes ragyogást ad a bőrnek.

Forrás: Anthony William