Goji bogyó

2018.08.12

Goji bogyó
Goji bogyó

A goji bogyó hatalmas C-vitamint forrás. Egyéb elnevezései: wolfberry, lícium (lycium) gyümölcs, farkasbogyó, közönséges ördögcérna. Magas a béta-karotin tartalma melyről ismert tény, hogy segíthet megelőzni a szívbetegségeket és a bőrt is védheti a nap káros sugaraitól. A goji bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása. Gazdag továbbá poliszacharidokban, amelyek az immunrendszert erősíthetik. A goji bogyót, a piros színű, nyers termést elrágcsálva, a szárított bogyókat vagy vízbe áztatva teába (müzlivel, turmixokhoz), de akár főzve is különböző kásákkal fogyasztják. Fogyasztásának tulajdonítják a hosszan tartó fiatalos közérzetet, szépséget, erőt, kitartást. A világ több részén afrodiziákumként ismerik. A nagy mennyiségű C-vitaminon kívül 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot is tartalmaz.

A hagyományos keleti gyógyászat már több mint 5000 éve használja. Az ősi kínai gyógyászatban a szem, a máj és a vesék gyógyítására használták. A kínai orvoslás szerint a máj felel látásunkért, így "tiszta" májjal búcsút mondhatunk a szem problémáinak is. A tradicionális kínai gyógyászatban évezredek óta különleges és fontos szerepe van a lícium gyümölcsének. A kínai emberek egészségmegőrző (immunrendszer erősítő, májvédő, látásjavító, keringésjavító) és nemi vágyserkentő szernek tartják. A gyümölcs az utóbbi időben a nyugati orvostudomány érdeklődését is felkeltette, és különböző területeken (rákkutatás, öregedés, immunfunkciók és cukorbetegség) tudományos vizsgálatokat folytatnak. Ezenfelül 21 ásványi anyagot, többek között cinket, rezet, vasat, kalciumot, szelént, foszfort, germániumot is tartalmaz. 500-szor több C-vitamin van benne, mint a narancsban, ami nélkülözhetetlen az egészséges sejtfejlődéshez. A bolygónkon ismert növények közül ebben található a legtöbb béta-karotin, ami a zeaxantinttal, luteinnel együtt semlegesítik a szabadgyököket, csökkentik a bőrrák kockázatát és az időskori szemproblémák kifejlődését. B-vitaminok közül a B1, B2, B6 -ot, valamint E-vitamint tartalmaz. Megvédi a DNS-t a mutációktól és rákmegelőző hatású lehet

Goji bogyó
Goji bogyó

A Tibeti Fennsík és Belső Mongólia közötti Ningxia síkságon termesztik a goji-t teljesen vegyszer mentesen, immár 2000 éve. A Himalájából lezúduló patakok a Jangce folyóba torkollva érik el Ningxia síkságot, példátlan összetételű, ásványi anyagokban és más tápanyagokban gazdag vízzel táplálva a termőföldet. Az ott dolgozó földművesek szerint a rendkívüli hőingadozások (-20 és +40 fok között) az alkalikus termőfölddel együtt felelősek a bogyók egyedülálló tápértékéért. A goji gyümölcsöt a vesszőn hagyják érlelődni, majd kézzel leszüretelik, 5 napig szárítják a napon, ezt követően gondosan, méret szerint hat csoportba szétválogatják. A tartományban élő emberek erősek, egészségesek, hosszú életűek. Az öregek úgy tartják, a gojinak köszönhetik hihetetlen szívós szervezetüket, ami egész életük során ellenállt a betegségekkel szemben.

Amennyiben az itt felsorolt állapotok bármelyike téged is érint, vezesd be a goji bogyót az étrendedbe: allergia, öregedés, látás zavar, ízületi gyulladás, gyulladások, gyenge fizikai állóképesség, gyenge energia szint, vér problémák, rák, cukorbetegség, emésztési zavarok, magas vérnyomás, terméketlenség, máj problémák, kóros elhízás, szájüregi betegségek, 

Herby's goji bogyó
Herby's goji bogyó