Dinnyemag hatása a szervezetre

2018.06.06

Van, akit egyszerűen bosszantanak az apró, fekete magok, nem szívesen harapnak rájuk, mások megszokásból filézik ki a dinnyét, ám vannak, akik attól tartanak, hogy esetleg emésztőrendszeri problémát okozhat a magok lenyelése. Ahány ház, annyiféle dinnye evési módszer. Vannak, akik kenyérrel, vannak akik magában. Egyesek késsel, mások kanállal, megint mások szeletet harapva imádják. A dinnyemag megevése ugyanilyen dolog. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen szeretjük. De mi történik ha nem pöckölgetjük a tányér szélére, hanem lenyeljük, mintha mi sem történt volna?

Valójában bátran lenyelheted a dinnye magját, az emésztő rendszeredbe jutva nem okoz semmilyen gondot.

Ha nem rágod meg, csak simán lenyeled, egyszerűen áthalad az emésztő rendszereden.

Ám, ha szeretnéd kihasználni egészségügyi szempontból előnyös hatásait, bátran rágd is össze őket! A dinnyemag ugyanis csaknem az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, bővelkedik vasban, cinkben, kalciumban és B-vitaminokban! A benne lévő telítetlen zsírsavak, védik az érrendszert, megelőzve ezáltal a keringési rendellenességek kialakulását.

Mivel a görögdinnye több mint 90 %-a víz, segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait. A piros színét adó likopinnak köszönhetően antioxidáns hatású gyümölcsről van szó, tehát fogyasztása bizonyos fokú védelmet biztosít a sejtkárosító szabadgyökökkel szemben.

További hatásai

A dinnyék olyanok, mint az anyatej, de még annál is több, mivel belsejük előemésztett - és ez azt jelenit, hogy az emésztőrendszerünk végtelen könnyedséggel szívja fel belőlük a tápanyagokat, mindössze le kell nyelni a falatokat! Sok enzim és koenzim található bennük, jóllehet ezt még nem tárta fel a tudomány. A dinnyében lévő fruktóz kevesebb mint egyetlen perc alatt elhagyja a gyomrot, a gyümölcs többi része is közvetlenül átkerül a bélrendszerbe, és azonnal újratölti és erősíti a testet. Hatása olyan, mintha intravénás táplálékot kapnának.

A dinnye minden szinten - beleértve a biokémiait is - az, amire a testünknek szüksége van. A dinnye lényegében tisztított vízzel teli gömb. Ez a kiemelkedően aktív folyadék rátapad a test bármelyik mérgező anyagára, például a penészre, a mikotoxinokra, az ammóniagázra vagy az emésztetlen fehérje mérgeire, és gyorsan kimossa azokat a szervezetből.

Továbbá a dinnye magas elektrolittartalma segít megóvni az agyat és az idegrendszert a stresszel összefüggő stroke, aneurizma és embólia pusztításától. A dinnye hígítja a vért, csökkenti a szívroham kockázatát, sőt esetenként visszafogja a vese- és a májbetegségek fejlődését. A dinnyében lévő víz közel azonos a vérrel, és a benne lévő nátrium, kálium és glükóz olyan bőséges és könnyen hasznosítható, hogy a dinnye a leghidratálóbb étel, amihez hozzájuthatunk. A dinnye ezenfelül a leginkább lúgosító étel.

Fokozza a test méregtelenítő munkáját, és a szervek legmélyéről is kivezeti a DDT és más rovarirtók, a gyomirtók és nehézfémek maradványait. A szilíciumban gazdag dinnye kitűnően képes helyreállítani az ínszalagokat, az ízületeket, a csontokat, a fogakat és a kötőszöveteket.

Amennyiben az itt felsorolt állapotok bármelyike téged is érint, vezesd be a dinnyeféléket az étrendedbe: rejtélyes terméketlenség, Chron-betegség, vastagbélgyulladás, gyomorfekély, irritábilis bél szindróma, ivarszervi alacsony energiaszint, aneurizma, embólia, stroke, szívroham, szív betegségek, májbetegségek, májzsugor, májrák, vesebetegségek, mellrák, hasnyálmirigyrák, hasnyálmirigy-gyulladás, ínhüvely gyulladás, epilepszia, csontritkulás, szklerózis multiplex, Parkinson-kór, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, poszttraumás stressz szindróma, diabétesz, depresszió, szorongás, herpesz, húgyúti fertőzések, érszűkület/érelmeszesedés, nehézfémmérgezés.

Amennyiben az itt felsorolt tünetek bármelyikét tapasztalod, vezesd be a dinnyeféléket az étrendedbe: székrekedés, kevés gyomorsav, gyomorfájás, hasi fájdalmak, rossz vérkeringés, fogproblémák, ételallergiák, kötőszövet-gyulladás, hidegrázás, gyengeség, vércukorszint-ingadozás, savtúltengés, ízületi fájdalmak, vesefájdalom, hátfájás, görcsök, nyilalló fájdalmak, homályos látás, ételérzékenység, végbéltáji viszketés, hólyagos bőr, vérmérgezés, inzulinrezisztencia, ködös gondolkodás, zsibbadtság és merevség, törékeny körmök, láz, lábgörcsök.

Érzelmi támogatás: Ha könnyen megrémülsz, ha rossz híreket kapsz és nehéz időszak elé nézel, érzelmileg sérülékeny vagy, esetleg poszttraumás stressz zavarban szenvedsz, a dinnyefélék segíthetnek rajtad. Ez a gyümölcs kiemel téged bármiféle szorongásból, idegeskedésből, félelemből, nehézségből - bármilyen szorongató érzésből. A dinnye türelemre int, extra nyugalommal ajándékoz meg.

Igyekezz naponta legalább fél dinnyét megenni, ha szeretnéd megkapni a gyümölcs adományait. A legjobb éhgyomorra enni, és az a legszerencsésebb, ha a nap első ételeként fogyasztod.

A dinnye előemésztettségének csodája arra tanít, hogy erőteljes folyamatok mehetnek végbe anélkül, hogy éppenséggel észlelnénk azokat. Az életben nem kell foggal-körömmel harcolunk az összes jó dologért, azok néha úgy érkeznek meg hozzánk, hogy nem kell értük keményen megdogoznunk. Erőteljes gyógyhatások érhetik a testünket, szellemünket és lelkünket, és csupán annyit kell tennünk érte, hogy hagyjuk megtörténni. A dolog érünk működik, házhoz jön minden, csak annyit a dolgunk, hogy megragadjuk a lehetőségeket. Engedd meg ennek a fajta kegynek, hogy benyisson mindennapi életedbe.